Aquest dijous s’ha constituït la Mesa per a l’Agenda Balear 2030. En aquesta mesa hi participen el Govern de les Illes Balears, els consells insulars, els municipis i la Universitat de les Illes Balears (UIB). S’amplien, d’aquesta manera, els espais de diàleg social i acció conjunta que definiran les polítiques de la legislatura en tres eixos fonamentals: la sostenibilitat ambiental, social i econòmica. Totes les mesures que es consensuïn aniran alineades amb els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides (ONU).
A més a més de l’executiu, a la Mesa hi participaran els sindicats UGT i CCOO; les patronals CAEB i PIMEB; els quatre consells insulars; els ajuntaments, a través de la Felib, i la UIB. L’ampliació del diàleg es concretarà amb els agents socials i els consells i tindrà com a objectiu completar la mesa amb interlocutors de la societat de les quatre illes relacionats amb els eixos ambiental, social i econòmic.
Aquests espais de diàleg es constituiran a l’inici de l’any. La primera reunió serà la de Transició Energètica i Sostenibilitat Ambiental, que coordina el vicepresident i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius, Juan Pedro Yllanes, i tindrà lloc la primera quinzena de gener. En aquesta reunió es començarà a abordar el Pacte per l’Aigua, anunciat ahir a la Conferència de Presidents.
A la segona reunió, coordinada per la consellera d’Afers Socials i Esports, es tractarà l’espai de Sostenibilitat Social i es prioritzarà el Pla per a l’Habitatge per “garantir un habitatge digne a la ciutadania de les Illes”, ha exposat Armengol.
A principis de febrer es reunirà la de Sostenibilitat Econòmica, coordinada pel conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, en què s’abordarà l’economia circular a la comunitat. Les tres meses treballaran de manera coordinada amb la Mesa per a l’Agenda Balear 2030 durant tota la legislatura.