El Consell Insular de Menorca presenta el nou expedient de la candidatura de Menorca Talaiòtica

A l’acte, celebrat a la sala de plens del Consell, s’ha presentat també el Pla de gestió i l’Agència Menorca Talaiòtica.

El patrimoni és el llegat que rebem del passat, que vivim en el present i que hem de transmetre a les generacions futures, i tot aquell patrimoni considerat de “valor universal excepcional” és el que la UNESCO vol reconèixer formalment. La candidatura Menorca Talaiòtica, compleix amb tots aquest valors i atributs excepcionals i aspira a integrar-se a la llista de patrimoni mundial l’any 2022.

Avui, el supervisor i redactor del nou expedient de la candidatura, Cipriano Marín, l’ha presentat davant l’equip de govern del Consell Insular de Menorca i els consellers de l’oposició. Aquest nou expedient articula la Menorca Talaiòtica en nou àrees territorials que mostren els vestigis materials més excel·lents de la prehistòria de l'illa corresponents al període que abasta des de la irrupció de les construccions ciclòpies a l'illa (1600 aC) fins a l'ocàs d'aquesta cultura, en les albors del segle I aC. La diversitat territorial dels components del bé il·lustren nítidament les diferents maneres d'ocupació i ús del territori, la plasmació dels esquemes socials i religiosos i, en conseqüència, els processos de modelació del paisatge de l'illa i dels seus espais simbòlics durant aquesta època.

A l’acte, on també han intervingut el conseller de Cultura, Miquel Àngel Maria i el Sr. Sergio Ortega, representant del Ministeri de cultura, s’ha presentat també el Pla de gestió, elaborat per Antoni Nicolau,que estableix els mecanismes per garantir el manteniment i la millora del VUE, les condicions d’autenticitat i integritat dels béns de la Menorca Talaiòtica i del seu estat de conservació, així com enfortir la relació d’aquests béns amb la comunitat.

Per la seva banda, Joaquim Pons, arqueòleg i tècnic del departament de cultura del Consell Insular, ha anunciat la creació d’una Agència Menorca Talaiòtica que tindrà les funcions d’elaborar propostes, promoure la recerca, conservació, difusió, restauració i formació sobre els valors del patrimoni arqueològic, dur a terme el pla de gestió i fomentar la participació i la cooperació social, entre altres.

Demà dimarts de les 18.30h a les 20h es realitzarà una segona presentació de la candidatura a la comissió assessora de Menorca Talaiòtica en un acte que es celebrarà a la sala multifuncional de Es Mercadal.

Maó, 5 d’octubre del 2020

 
Imatges relacionades
 
Departaments relacionats Cultura, Educació, Joventut i Esports
editar

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Mapa