L’Agenda Urbana de Menorca arranca amb l’objectiu d’aconseguir un desenvolupament urbà més sostenible

Les implicacions de la declaració com a illa pilot d’Agenda Urbana s’explicaran avui a un acte públic a Sant Lluís

agenda urbana

La designació de Menorca com a illa pilot d’Agenda Urbana comença el seu recorregut amb l’objectiu d’aconseguir un desenvolupament urbà més sostenible a nivell social, econòmic i mediambiental. L’acte públic L’Agenda Urbana a la Fresca que organitza el Consell Insular avui vespre a Sant Lluís exposarà què implica i quines passes es faran gràcies a aquesta elecció com a territori pilot per part de l’Agenda Urbana Espanyola.

“Ara és el moment de seguir defensant les premisses de sostenibilitat social i recuperació econòmica, posant èmfasi a l’economia local, al mateix temps que es fomenta la cohesió social, l’equitat, la garantia d’accés a l’habitatge, i la protecció del nostre entorn”, ha indicat avui matí la presidenta del Consell Insular, Susana Mora, a la roda de premsa que ha fet acompanyada per la subdirectora general de Polítiques Urbanes del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Ángela de la Cruz; la consellera d’Ocupació, Habitatge i Cooperació Local del Consell Insular, Cristina Gómez, i la directora insular d’Habitatge i Participació Ciutadana del Consell Insular, Paula Ferrando. “Menorca havia de ser en aquest projecte pilot d’Agenda Urbana, igual que en el seu dia va ser pionera en la Reserva de la Biosfera”, ha afegit la presidenta.

En aquest sentit, Gómez ha reconegut que inicialment el pla d’acció d’Agenda Urbana es plantejava per omplir les llacunes referents a les parts urbanes del pla d’acció de Reserva de la Biosfera, més centrat en entorns naturals. Però s’ha vist que la filosofia d’Agenda Urbana va més enllà i queda lligada també a projectes d’Habitatge Social, Smart Island, la revisió del PTI, etc. “L’Agenda Urbana no és una eina normativa. Serà el fil conductor de molts projectes que té el Consell Insular, i donarà una visió de conjunt global”, ha apuntat la consellera.

Per la seva banda, Ángela de la Cruz ha agraït la implicació i entusiasme de Menorca en aquest aspecte i ha declarat: “Els projectes pilot són representatius de tots els territoris. Menorca té uns valors i una feina feta que es pot exportar i aplicar a altres territoris d’Espanya en temes de cohesió social, turisme sostenible, consum de productes locals, aliments de proximitat, gestió del territori, etc.”.

Aquesta elecció per part de l’Agenda Urbana Espanyola suposa una gran oportunitat per aplicar a l’illa accions de desenvolupament urbà enfocades a la sostenibilitat i a la millora de la qualitat de vida de la ciutadania, tot gràcies a la feina que han fet i continuen fent tant el Consell Insular de Menorca com els ajuntaments locals. Tot això es farà amb l’acompanyament i seguiment del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana.

Finalment, Paula Ferrando ha recordat que el Pacte de reactivació econòmica de les Illes Balears permetrà invertir, entre el Govern balear, el Consell Insular i els ajuntaments, més de 5 milions d’euros que es destinaran a millores urbanes i d'edificis públics, emmarcades dins els objectius de l’Agenda Urbana i que suposa per a Menorca la palanca d'impuls del seu propi Pla d’Acció d’Agenda Urbana Insular.

L’acte de presentació L’Agenda Urbana a la Fresca, que tindrà lloc avui mateix a les 19.30 hores al Pla de sa Creu de Sant Lluís, és el punt de partida per donar a conèixer com es durà a terme la inversió, els plans de cooperació local que es realitzaran i com s’activaran les jornades participatives el mes de setembre.

En acabar les exposicions, es projectarà el documental Ciudades (El escarabajo verde) que tracta els reptes dels assentaments urbans en el marc de la crisi climàtica agafant com a exemple dues capitals verdes europees, i que servirà per situar el debat al voltant d’accions que ja es duen a terme a altres parts i visualitzar un camí propi construït en un marc participatiu.

Maó, 31 de juliol del 2020

 
Imatges relacionades
 
editar

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Mapa