El Consorci de Residus i Energia de Menorca guardonat després de superar xifres de recollida selectiva de vidre al sector HORECA durant la campanya estival d'Ecovidrio "Moviment Banderes Verdes"

Nota de premsa: El Consorci de Residus i Energia de Menorca guardonat després de superar

El Consorci de Residus i Energia de Menorca ha rebut avui el guardó Iglú Verd d'Ecovidrio després de superar xifres de recollida selectiva de vidre al sector HORECA durant la campanya Moviment Banderes Verdes que ha tingut lloc durant els mesos d'estiu del 2021.

Ecovidrio, l'entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge dels residus d'envasos de vidre a Espanya, i el Govern Balear han reconegut avui en un acte celebrat a Palma els ajuntaments i consorcis premiats a la campanya. Concretament, el CREM s'ha situat segon al rànquing de municipis participants amb millors resultats durant la campanya estival de conscienciació i reciclatge de vidre. El municipi eivissenc de Sant Antoni de Portmany ha estat el guanyador de la campanya amb la millor puntuació.

El lliurament de la Bandera Verda i dels Iglús Verds són la culminació a una campanya intensiva que ha tingut lloc els mesos d'estiu i que tenia per objecte empènyer la recuperació verda, reconeixent l'esforç de l'hostaleria local pel reciclatge d'envasos de vidre en temporada alta i l'activisme dels consistoris per sensibilitzar els ciutadans i visitants.

En un context marcat per la recuperació de la pandèmia i la necessitat d'una transició verda, el Moviment Banderes Verdes ha comptat amb la participació de 20 municipis de les Balears i més de 2.200 establiments hostalers locals. Tots han disputat la Bandera Verda que ostentava Palma (guanyador de l'edició 2019) i que ara mereix el municipi eivissenc de Sant Antoni de Portmany.

La competició es basava en una metodologia de puntuació que pondera l'increment de la recollida selectiva durant el juliol i l'agost amb objectius específics per cada població, el nombre d'establiments hostalers que participen en la campanya i la participació dels ajuntaments per difondre la importància del reciclatge d'envasos de vidre als ciutadans. Per això, diversos dels Consells i municipis participants han rebut el guardó "Iglú verd" que reconeix l'increment en la recollida selectiva d'envasos de vidre i el compliment del repte establert per Ecovidrio.

Els guardons s'han lliurat avui en un acte presidit per Sebastià Sansó, director general de Residus i Educació Ambiental de la Conselleria de Medi Ambient i Territori del Govern de les Illes Balears, i que ha comptat amb la presència de Josep Juaneda, president del Consorci de Residus i Energia de Menorca i Esteve Barceló, director insular de Medi Ambient del Consell Insular de Menorca, així com de diversos representants del Consell Insular de Formentera, Consell Insular d'Eivissa, Consell Insular de Mallorca, de representants dels municipis premiats i de Roberto Fuentes, gerent de zona d'Ecovidrio.

La campanya Banderes Verdes a Balears ha aconseguit incrementar la recollida un 52%, de mitjana, a les localitats participants fins a assolir un total de 7.386 tones d'envasos de residus d'envasos de vidre. El reciclatge d'aquest material i el seu ús com a primera matèria per fabricar nous envasos ha evitat l'emissió de 4.284 tones de CO2, equivalents a retirar de la circulació de 2.000 cotxes durant un any. Així mateix, s'ha aconseguit un estalvi energètic de 5.275 MWh i s'han evitat l'extracció de 8.863 tones de primeres matèries.

Durant la campanya Banderes Verdes, Ecovidrio -en col·laboració amb els ens locals - va habilitar durant els mesos de juliol i agost als municipis participants uns 100 contenidors i va repartir gairebé 250 cubs adaptats a les necessitats dels professionals hostalers. Amb un equip humà desplegat per tota la zona, l'entitat va recórrer els establiments hotelers per informar de la campanya i fomentar-ne la participació.

En declaracions, Josep Juaneda, president del Consorci de Residus i Energia de Menorca, ha volgut remarcar que "la implicació del sector turístic, i en aquest cas específicament la restauració, és clau per dur a terme una gestió eficient i sostenible dels residus en el marc de la nostra reserva de biosfera."

Per a Sebastià Sansó, director general de Residus i Educació Ambiental de la Conselleria de Medi Ambient i Territori del Govern de les Illes Balears: "aquest tipus d'iniciatives per incentivar la recollida selectiva, en aquest cas d'envasos de vidre, centrades en el sector HORECA a un territori tan turístic com el nostre, són imprescindibles per avançar en augmentar en quantitat i qualitat del material recollit a l'època de l'any de més generació."

En paraules de Roberto Fuentes, gerent de zona: "Que hostaleria, ciutadans i ajuntaments se sumin per fomentar un turisme sostenible i una recuperació verda del sector és tot un èxit; però que, a més, aconsegueixin incrementar les ràtios de recollida selectiva confirma el ple compromís de tots ells per la cura del medi ambient i l'impuls cap a l'economia circular."

Les xifres a Menorca

L'estiu és una etapa clau en el reciclatge de vidre a Menorca per la incidència del turisme i l'augment del consum. Durant aquest període es recicla una tercera part de tots els residus recuperats anualment. La campanya Moviment Banderes Verdes ha sumat aquest any a l'illa a 327 establiments hostalers. Pel que fa a la xifra de reciclatge assolida, durant els mesos que ha durat la campanya s'han reciclat a Menorca 982,42 tones de vidre.

Banderes Verdes, un moviment per la recuperació verda

Aquest estiu, Banderes Verdes s'ha continuat consolidant com una de les iniciatives clau de l'aliança d'Ecovidrio amb l'hostaleria, en un context marcat pel començament de la recuperació del turisme després de la pandèmia i la necessitat d'una transició verda. A nivell nacional, un total de 127 municipis costaners, de cinc comunitats autònomes diferents (Catalunya, Balears, Comunitat Valenciana, Andalusia i Múrcia), han competit per aconseguir una de les vuit banderes verdes d'Ecovidrio, per la qual cosa han comptat amb la participació de més de 13.000 establiments hostalers.

En total, s'han recollit a través del contenidor verd 31.045 tones d'envasos de vidre, fet que suposa un 21% més que l'estiu passat. A més, i gràcies al reciclatge d'aquesta quantitat, s'ha evitat l'emissió de 18.006 tones de CO2, equivalents a retirar de circulació 8.407 cotxes durant un any. S'han estalviat 22.172 MWh d'energia i s'han evitat l'extracció de més de 37.254 tones de primeres matèries de la natura.

26 d'octubre de 2021.

 
Imatges relacionades
 
 
Departaments relacionats Medi Ambient i Reserva de Biosfera
editar

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Mapa

 
 
Comparteix aquest contingut
     
© Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ