Notícies i actualitat

El Consell Insular de Menorca presenta els pressuposts 2019

Data : 05/12/2018

La Presidenta del Consell Insular de Menorca, Susana Mora, la vicepresidenta primera, Maite Salord, i la vicepresidenta segona, Cristina Gómez, han presentat avui la proposta del pressupost del Consell Insular de Menorca del 2019.

El pressupost presentat representa un augment del 5,5% respecte al de l’any passat. Aquest increment ve donat per la transferència de dues noves competències i per l’increment de les transferències de la CAIB. Així, destaca que el pressupost del Consell Insular ha augmentat en 16,45 milions en relació amb el pressupost del 2015.

La Presidenta del Consell Insular, Susana Mora, ha remarcat que “els pressuposts són una mostra més de la suma d’esforços que fa l’equip de govern actual per fer front a les prioritats que hem d’abordar i resoldre com a societat menorquina: la transició energètica, els residus, els problemes de l’aigua, i cercar l’equilibri entre el turisme i l’economia tradicional local. Durant aquests últims 4 anys ens hem vist abocats a una situació de feblesa energètica però que ens ha fet més forts com a institució que ha sabut liderar aquesta excepcionalitat sumant i consolidant l’esperit de superació innat a la nostra illa. Hem acomplit la nostra màxima que és el diàleg, el consens i el treball per assolir els compromisos adquirits amb la societat menorquina”.


Els pressuposts per conselleries

Per part de la conselleria de Presidència i Ordenació Territorial i Turística, destacar que s’ha inclòs en el departament de Presidència una partida d’1 milió d’euros per a l’adquisició dels quarters Duc de Crillón i Comte de Cifuentes de la plaça de s’Esplanada des Castell. També es finalitzarà el 2019 amb la totalitat dels tràmits vinculats a l’estatutària de construcció de la xarxa de Fibra Òptica per autoprestació de les administracions públiques realitzats.

De la conselleria de Cooperació Local i Promoció Turística, destaca la posada en marxa del Pla Insular d’Accessibilitat en col·laboració amb els ajuntaments de l’illa. També destaca la millora en els dos centres del Servei Insular d’Acollida Animal per continuar amb l’adequació de les instal·lacions per tal de seguir oferint acolliment i alberg als animals. En aquest sentit, també s’iniciarà la redacció d’un projecte per a la construcció d’un nou centre d’acollida d’animals a Maó. Per altra, també s’augmentarà la partida del Pla Insular de Cooperació amb un 1 milió d’euros que aniran destinats a la millora de les urbanitzacions turístiques. En referència al departament de Promoció Turística s’ha incorporat una nova partida per ajuts a les Super Sèries i l’organització del Mundial de Pàdel.

Pel que fa a la conselleria de Serveis Generals, Participació Ciutadania i Habitatge, destacar que l’àrea d’Emergències renovarà tots els EPIS, a més a més, de l’aposta per la formació del cos, tant per selecció com de promoció. Pel que fa a l’àrea d’Habitatge, destaca la incorporació del centre de Baixa Exigència i els 8 pisos d’emergència habitacional, un per cada poble. La participació ciutadana seguirà sent un dels puntals del departament i s’obrirà una nova convocatòria de pressuposts participatius per seguir donant veu a la ciutadania. També es treurà el concurs d’idees de CA SAVI per la redacció i execució de la reforma integral d’aquest espai per adequar-ho als usos cívics i socioculturals, segons el resultat del procés de participació ciutadana de l’any passat.

A dins de la conselleria de Benestar Social Família destaca el traspàs de competències en Igualtat i LGTBI, la inclusió d’una nova partida destinada a la implementació d’un pla de qualitat a la residència de Maó del Consell Insular, l’increment en les partides destinades al Centre de Promoció de l’Autonomia de Ciutadella i en el de la convocatòria per a estades a centres fora de Menorca. Finalment, també s’ha incrementat la inversió per equipaments de la Fundació per a Persones amb Discapacitat de Menorca amb la xifra rècord de 280.000€.

Per part de la conselleria de Mobilitat, s’ha destacat que dins el primer trimestre del 2019 es conclouran les obres de millora de la carretera general en el tram entre Ferreries i Ciutadella. També la consolidació de les inversions en carreteres municipals i camins rurals, que s’han anat introduint en el període 2016-2018. A més a més, el nou contracte de conservació de carreteres del Consell Insular i el nou contracte de conservació de carreteres municipals i camins, adjudicats l’any 2018, disposaran l’any 2019 de la seva primera anualitat completa. Finalment, durant l’exercici del 2019 s’acabarà de tramitar la licitació de les noves concessions amb una millora substancial de serveis, freqüències i temporades per adequar-ho a les necessitats de la població resident i als visitants.

Pel que fa a la conselleria de Medi Ambient i Reserva de Biosfera, destaca les inversions en l’ampliació del parc de Milà que fomentarà la generació d’energia renovable, amb la repotenciació del parc eòlic, dues instal·lacions fotovoltaiques, i una planta de biogàs. Pel que fa al medi marí, se seguirà amb l’aposta de la capacitació del sector agrari amb ajudes a les entitats per fer formació i amb el Centre de Capacitació com a pilar de conixement agrari. També s’aposta per l’augment i estructuració del personal de vigilància de les activitats pesqueres i es realitzarà una campanya específica informativa al sector pesquer a la zona de l’illa de l’Aire, la que s’espera que sigui declarada reserva marina a l’inici d’any.

De la conselleria d’Ocupació, Projecció Econòmica, Joventut i Esports, destacar la inclusió d’una partida econòmica destinada a les empreses afectades pel Cap de Fibló amb una dotació de 100.000€. Es crea també una nova línia d’ajut per instal·lacions juvenils no públiques. En matèria d’esports, es reforça la línia d’esport i dona i s’incrementa la partida destinada a les instal·lacions esportives municipals passant dels 250.000€ als 400.000€.

Referent a la conselleria de Cultura i Educació, destaca en matèria de Patrimoni la consolidació del creixement en inversió d’anys anteriors. Aquest esforç referma l’aposta estratègica per fer de Menorca un lloc de referència en protecció, conservació, investigació i difusió del patrimoni històric. En l’àmbit de la creació cultural, destaca la consolidació de línies de suport a les distintes disciplines de la creació artística: ajuts a les arts visuals i la producció audiovisual, consolidació del Pla de foment de les arts escèniques, continuació de les accions del Pla de suport als autors literaris de Menorca i l’aposta per donar estabilitat a l’OCIM com l’orquestra professional de referència a Menorca. A més a més, en el programa d’Educació, l’equip de govern del Consell aposta per intensificar la col·laboració amb els vuit ajuntaments de l’illa en dos àmbits: educació infantil i educació musical.


Maó, 4 de desembre del 2018

Més informació Pressupost 2019
Departaments relacionats Serveis Generals
editar

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Mapa

 
 
Comparteix aquest contingut
     
© Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 3  |  RSS